در خرید دستگاه تصفیه آب خانگی چند نکته قبل از تصمیم گیری می بایستی برای خریدار حائز اهمیت باشد:
الف: آب ورودی دستگاه تصفیه آب خانگی آب لوله کشی است که در طول هر لحظه متناسب با شرایط لوله کشی داخلی و خارجی ساختمان و شهرداری و منطقه سکونت و منبع آب آن منطقه دارای ترکیبات متفاوت است.
ب: ناپایدار بودن وضعیت آب ورودی در دستگاه های تصفیه خانگی متناسب با املاح و ویژگی های آن آب در طراحی دستگاه پیش بینی نمی شود و اصولا یک نوع دستگاه تصفیه آب خانگی برای دهها نوع آب ورودی ساخته می شود.
ج: خریداران دستگاههای تصفیه آب خانگی عمدتا در حوزه تصفیه آب متخصص نیستند و نحوه صحیح اندازه گیری کیفی آب خروجی این دستگاه ها و همچنین نحوه صحیح نگهداری و سرویس دوره ای دستگاهها و روش های اطمینان حاصل کردن از سلامت دستگاه را نمی شناسند.
د: بسیاری از دستگاه های تصفیه خانگی موجود در بازار تقلبی و فاقد مجوزهای لازم از سازمان بهداشت ایران و سازمان استاندارد می باشد و در بسیاری از مواقع کشورهای سازنده، و کارخانه های سازنده فیلترهای این دستگاهها گمنام و غیر قابل ردیابی هستند.
ه: دستگاه های تصفیه خانگی خود می توانند مخزنی برای تجمع آلودگی هایی باشند که به مرور زمان داخل و لابلای فیلترهای آنها انباشته شده، بطوری که غلظت آلودگی و املاحی که در آب خروجی آنها مشاهده می شود از آب ورودی آنها بیشتر است و در عمل نه تنها کمکی به تصفیه آب نمی کنند بلکه موجبات آلودگی چند برابری آب را فراهم می نمایند.
آب های آشامیدنی بسته بندی شده فارق از نوع و نام تجاری از چند منظر از سوی مصرف کننده باید مورد ارزیابی قرارگیرند:
استانداردها و اصول حرفه ای تولید حکم میکند شرکت های تولیدکننده آب های آشامیدنی ضامن کیفیت محصول و تضمین این باشند که املاح درج شده روی لیبل مشابه املاح واقعی همان آب بسته بندی شده باشد. ( مگادریزل شرکتی می باشد که تمامی آیتم های موجود در لیبل آب معدنی را در امکاح آب معدنی رعایت نموده و بطری های آب معدنی آن در اختیار همگان می باشد. )
در بسیاری از موارد تا حدودی پی اچ PH و املاح آب معدنی نسبت به آنچه که در لیبل درج می شود متفاوت هستند که این تولرانس قابل قبول و امری اجتناب ناپذیر است، دلایل این امر ویژگی آب می باشد که محصولی غیر قابل شمارش است ( به معنای مولکولی غیر قابل شمارش است ) همچنین از دلایل تولرانس مابین املاح لیبل و املاح واقعی خطای انسانی و خطای دستگاه های اندازه گیری می باشند.
به طور کلی مصرف کننده باید این را بداند که در کشور ایران، سازمان استاندارد برای سلامت آب های آشامیدنی مطابق با استانداردهای بسیاری از کشورهای پیشرفته، حد و حدودی تعیین کرده که در شماره استاندارد 1053 در اینترنت قابل دسترسی می باشد.
مادامی که شرکت تولید کننده آب آشامیدنی بسته بندی شده آبی با شرایط این استاندارد را داشته باشد و طی نظارت های فصلی و سرزده مداوم سازمان استاندارد و غذا و دارو ( بهداشت ) از این حد و حدود خارج نشده باشد اجازه ادامه فعالیت و تولید و عرضه محصول را داراست.
البته استاندارد 1053 حداکثر املاح مجاز در آب را مشخص کرده و شرکت های تولیدی همچنان متعهد به تولید محصولی عینا مشابه املاحی می باشند که روی لیبل آنها درج شده و تولرانس در املاح از هر نوع، مادامی که مطابق با استاندارد باشد، تا حداکثر 5 درصد قابل قبول است.
مصرف کننده آب آشامیدنی بسته بندی شده می بایستی به دو پارامتر درج شده که بدون استثنا روی لیبل همه آب های آشامیدنی ( آب معدنی ) جهان وجود دارند توجه کند.
یکی از مهمترین دلایل توجه به این پارامتر از این جهت است که بطور کلی طعم آب و ویژگی های آن براحتی با این پارامتر قابل تشخیص است، بطور مثال بسیاری از آبهایی که با منشا چشمه های آرتزین یا جوشنده به سطح زمین و در مناطق کوهستانی وجود دارند به دلیل در مجاورت قرارگرفتن با سنگهای مرمر آهکی و کوهستانی از درصد بالایی کلسیم کربنات برخوردارند که این ماده در صورت وجود بیش از 100 میلی گرم در لیتر موجب طعم گس و پس طعم خشکی در دهان میشود، کلسیم کربنات بالا میتواند موجب بروز سنگ کلیه در اثر استفاده طولانی مدت و مداوم نیز بشود، همانطور که بسیار شنیده ایم در روستایی کوهستانی ساکنین منطقه ای خاص سنگ کلیه دارند یا بیماری متخص به همان منطقه دارند که بخش زیادی مربوط به کیفیت آب آشامیدنی آن منطقه می شود،
علاوه بر کلسیم کربنات املاح دیگر مانند سدیم نیز بر روی لیبل آب وجود دارد که درصد بالای آن میتواند طعم تلخی و شوری به آب بدهد،آبهایی که از منشا دریاها دریافت و تصفیه میشوند تا حد زیادی دارای سدیم کلراید یا نمک میباشند و به همین جهت کشور های حاشیه خلیج فارس بسیار نسبت به میزان این ماده در آب حساس میباشند بطوری که بسیاری از شرکت های آب آشامیدنی حوزه خلیج فارس از میزان سدیم کم در آب بعنوان ویژگی مثبت خود جهت تبلیغات استفاده می کنند.
همانطور که کشورهای خاصی روی املاح خاصی در آب مصرفی حساس هستند،مثلا شهر فلینت آمریکا به وجود سرب در آب حساس است،و کشور های حاشیه خلیج فارس به سدیم، در کشور ایران به دلیل نشت کودهای کشاورزی به منابع آب زیرزمینی به ماده نیترات که نوعی فلز سنگین محسوب میگردد حساسیت های فراوانی هم از جانب مردم هم از طرف تولید کنندگان وجود دارد.
در مورد TDS و ارزیابی صحیح بودن این پارامتر و دقت تولید کننده این پیشنهاد را می توان داد که تمامی املاح نوشته شده روی لیبل را جمع بسته و عدد نهایی می بایستی نزدیک یا کمتر از عدد TDS یا کل املاح نامحلول بشوند.
پیشنهاد می شود ورزشکاران و جوانان برای جذب املاح بیشتر از آبهایی با تی دی اس بالای 100 میلیگرم در لیتر و پایین تر از 250 میلی گرم استفاده کنند.
همچنین افراد دارای سنگ کلیه بهتر است از آبهایی با تی دی اس پایین تر از 100 استفاده کنند.
اسیدیته محصول تا حدود زیادی مربوط به پارامتر تی دی اس که بالاتر توضیح داده شد نیز میشود، بطوری که هرچقد املاح محلول در آب بیشتر باشند معمولا پی اچ آب به سمت قلیایی شدن میرود بطوریکه بالای عدد 7 که خنثی محسوب می شود قلیایی و پایین تر از عدد 7 اسیدی محسوب می شود.
مناسب ترین پی اچ ( PH ) برای آب آشامیدنی مابین 6.5 الی 8.5 می باشد، لازم به ذکر است که آبهای قلیایی و اسیدی هرکدام ویژگی هایی دارندکه الزاما مصرف طولانی مدت آنها برای افراد سالم نمی تواند انتخاب خوبی باشد، بطوریکه افرادی که از ریفلاکس معده یا بیماری ترش کردن پس از غذا رنج می برند دارای اسیدیته بالا در معده می باشند و آبهایی به پی اچ بالای 7 برای آنها انتخاب هوشمندانه تری است، اما برخی آبها نیز با املاح بسیار کم در خود بیشتر نزدیک به حالت آب مقطر و مولکول خالص آب میشوند که این مولکول بطور طبیعی حالتی اسیدی دارد و موجب چروکیدگی پوست و اسیدی شدن معده و همچنین آسیب به سیستم گوارش و مشکلات خاص خود می شود که توضیح آن در این مقاله نمی گنجد.
بطورکلی هرچه عدد TDS کمتر باشد معمولا آب دارای پی اچ اسیدی تری است.
در اغلب کشور های دنیا مرسوم ترین نوع بسته بندی همان بطری پت می باشد و سهم بسیار کوچکی از بازار آبهای آشامیدنی بسته بندی شده نیز در دست بطری های شیشه ای ، قوطی های فلزی و پاکت های مقوایی است، تمامی این بسته بندی ها غیر قابل نفوذ می باشند، البته ضخامت بطری پت عاملی بسیار تعیین کنند در کیفیت محصول می باشد بطوری که پلاستیک نوعی ماده شبه جامد است و برخلاف فلز و شیشه می تواند در صورت نازک بودن آلودگی های محیط بیرون را به داخل آب منتقل کند، از راههای پیشگیری از این مساله استفاده از ماشین آلاتی است که بطری هایی باز ضخامتی یکسان در سرتاسر بطری تولید می کنند.
بطوری که باتوجه به این که بسیاری از شرکت ها در جهان بعلت کاهش مصرف پلاستیک و کمک به حفظ طبیعت و همچنین کاهش دادن قیمت مصرف کننده ناچار به استفاده از پلاستیک کمتر در بطری شده اند، و درصورتی که در کیفیت بطری های تولیدی خود دقت لازم را نداشته باشند براحتی با سوراخ شدن بطری و نفوذ آلودگی به داخل آب از طریق منافذ درب و بدنه آب داخل بطری آلوده می شود.
برخی معتقداند بسته بندی شیشه ای بهتر میتواند طعم آب را حفظ کند که این مسئله از لحاظ علمی ثابت نشده، بسته بندی های پاکتی نیز که مشابه شیر های پاکتی می باشد از سه لایه مقوا و آلومینیوم و لاک پلاستیکی تشکیل شده اند که عده ای معتقدند این بسته بندی ها به علت تجزیه پذیر بودن نسبت به پلاستیک آسیب کمتری به محیط زیست وارد میکند، درحالی که تنوع متریال در آنها بازیافت آنها را بسیار سخت تر می کند و عملا رها کردن بسته بندی های پاکتی در طبیعت بعلت وجود لاک پلاستیکی در آنها همچنان دارای معایب پلاستیک نیز می باشد.
بسیاری از مراحل حمل و نقل و تحویل آب معدنی بدست مصرف کننده در کشور ما خارج از کنترل تولید کننده می باشد، بطوریکه در بسیاری از موارد محصولات تولیدی در شهرهای مختلف بدست واسطه های فروش و بنکدارانی می رسد که خود آنها یا خریداران آنها ناچارا بعلت نداشتن امکانات کافی برای حمل و نقل و از خودروهای غیر استاندارد و انبارهای نامناسب استفاده می کنند.
بطوری که اگر زیرساختهای توزیع مستقیم از طریق فروشگاههای زنجیره ای و شرکت های پخش معتبر برای تولید کنندگان با شرایط مناسب تری فراهم بود و یا در صورتی که حمل و نقل جاده ای و ریلی کشور و همچنین ناوگان خودرویی آنها شرایط مناسب و استانداردی داشتند تا حدود زیادی از مشکلات متعدد حمل و نگهداری و تحویل آب معدنی در شرایط غیر استاندارد پیشگیری می شد.
از طرفی می توان با خرید مستقیم از طریق نمایندگان رسمی شرکت این اطمینان را حاصل نمود که محصول در شرایط ایده آل انبار داری و حمل شده است.
مسئله محیط زیست و مصرف کمتر پلاستیک در دهه اخیر بخصوص پس از سال 2017 که کشور چین و پس از آن بسیاری از کشورهای در حال توسعه از خرید پلاستیک های کشورهای پیشرفته برای بازیافت خودداری کردند بحرانی تر شده است، اکنون در بخش های متعددی از اقیانوس های کره زمین در مکان هایی که جریان آب ها به هم می رسند جزیره های بزرگ پلاستیکی بوجود آمده که حاصل از ورود پلاستیک ها از سواحل و همچنین ریخته شدن بار کشتی های باربری به داخل آب اقیانوس ها می باشد.
ادامه مطلب در آینده ایی نزدیک ارائه خواهد شد.
با ما همراه باشید برای دستیابی به اطلاعات روز آب معدنی و بطری های بسته بندی آنها.
این مطلب ادامه مبحث ” نگاه شرکت آب معدنی مگادریزل در باب آب معدنی بسته بندی شده ” می باشد.